Csorba-tó

A legmagasabban fekvő üdülő- és gyógytelepülés a Magas-Tátrában, az azonos nevű tó D-i partján.
1872-ben a Csorbai-tó D-i partján Szentiványi József földbirtokos egy vadászházat építtetett, ez lett a későbbi turistaközpont – Csorba-tó – magja.
A Magyarországi Kárpátegyesület 1875-ben egy turistaszálló építését szorgalmazta, ezt rövidesen további szállodák, éttermek, fürdő és néhány villa megépítése követte. 1895-ben kapta meg a fürdőtelepülés címet. A történelmi Magyarország alatt épült utolsó szálloda az 1906-ban épült Nagyszálló volt (a főépület mai neve Kriván, a K-i szárny mai neve Hviezdoslav).
1876-ban kocsiúttal kötötték össze Tátracsorbát (Tatranská Štrba) Csorba-tóval, az utat 1921-ben autóúttá szélesítették ki. 1896-ban az említett úttal nagyjából párhuzamosan megépítették a fogaskerekűt, amelyet 1933-ban autóbuszokkal helyettesítettek. 1911-ben épült ki a villamosvasút Csorba-tó és Ótátrafüred(Starý Smokovec) között.
A II. világháború után a szállodákat asztmát gyógyító intézeteké alakították át. Az 1970-es sívilágbajnokság előtt megépítették a hiányzó szállodákat és éttermeket. Egyidőben felújították és megépítették a közlekedés új épületeit is, beleértve a fogaskerekű újáépítését is, új telekommunikációs épületet, üzleteket és szolgáltatóházat valamint a Malom-pataki-völgy( Mlynickej doliny)elején egy nagyszábású síparadicsomot. 1976-ban fejezték be a modern Helios szanatóriumot.