Tátralomnic

Jelentős település a Tátra körút (Cesta Slobody) mellett, kiindulópont a Magas-Tátra középső és keleti részébe.  A települést 1892-ben az állami erdészet Kakaslomnic határában létesítette mint az első állami klimatikus gyógyhelyt a Magas-Tátrában. Az első épületek között volt az 1893-ban épített mai nevén Lomnica szálló és az 1905-ben épült szecessziós Palota szálló (ma Grandhotel Praha). Az építkezési terület egy részét a kincstár eladta jelentős személyiségeknek, akik nyaralókat építettek itt.

A két világháború között több modern panzió épült. A legnagyobb közülük a Morava szálló, amelyet a Morvaországi Biztosító építtetett. A település legnagyobb attrakciója az 1940-ben befejezett drótkötélpálya a Lomnici-csúcsra.
A II. világháború után Tátralomnic jelentős nemzetközi idegenforgalmi központtá vált. Az új szállodák és turistaszállókon kívül üzletházak, szolgáltatóházak, irodaházak, egészségház, síközpont és egy nagy lakótelep épült.  A későgótikus stílusú evangélikus templomot 1902-ben építették, a Tudor-stílusú Széchényi nyaralót 1913-ban – ez a „régi múzeum” épületeként ismert, mivel 1959-1968 között itt volt a Tátrai Nemzeti Park múzeuma.
A településen található a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága. A nemzeti park kutatóállomása 1968-ban Pavol Merjavý építész által tervezett épületbe került. Pavol Merjavý tervét Dušan Jurkovič díjjal tüntették ki.