Hétvégi túrák – 1999

IRKA 1999-2000. tanév 1. szám

Egy elköszönő turista vallomásai

Kevesen tudják közületek, hogy a Vasváriban a turizmus nem merül ki az évente megrendezett izgalmas, gyönyörű tájakon vezető, és rendkívül jó hangulatú vándortáborokban. Ugyanis túrázó tanáraink minden hétvégén szerveznek kirándulásokat az ország különböző részeibe.

A Vándortáborokról olvashattatok már korábbi számainkban, ezért most a hétvégi túrákról szeretnénk beszámolni nektek.

Több fajtájuk van. Havonta kétszer – háromszor szervez Székely tanár úr a közeli erdőkbe kirándulásokat. Ezeken általában elsősorban a tanár úr tanítványai vesznek részt, de másokat is szívesen látnak. Elmondásból tudom, hogy ezek a túrák igazán jó hangulatban telnek, az érdeklődők sok-sok újdonsággal, érdekességgel ismerkedhetnek meg.

Feltétlenül beszélnem kell a különböző turistaversenyekről is, melyeken iskolánk szép eredményeket ért el; ezeket eddig Tóth Erika tanárnő vezette.

A különlegességek között kell szólnom Bujpál tanár úr vezette barlangtúrákról. Egy-egy ilyen „mélységi” kirándulás egyedülálló élmény! Fontos hozzátennem, hogy aki a tanár úrral tart, rengeteg gombafajtát ismerhet meg, sőt akár ehet is! Gombapörkölt „a la Bujpál” – csábítóan hangzik.

A teljesítménytúrák (a továbbiakban t. túrák) külön kategóriát képeznek, és kiemelt szerepük van az iskolánkban. Én „klasszikus” turistának számítok, mert másodikos koromban, biológiaórán tudtam meg ezt a kikapcsolódási lehetőséget. Ha Lakatosné tanárnő nincs, akkor lehet, hogy most nem írhatnám ezt a cikket…
A legtöbben megijednek a t.  túrától. A távoktól… Nem szabad! A t. túra nyitja a fokozatosság. Én se 50, „csak” 30 km-es túrával kezdtem! Ezekre nem csupán azért érdemes eljönni, mert Magyarország kevésbé ismert gyönyörű tájait, védett növényeit fedezhetjük fel, hanem azért is, mert vezetőink kitűnő humorérzéke, és a velük folytatott kötetlen, felszabadult beszélgetések tartalmas szellemi kikapcsolódást jelentenek. Lakosné tanárnő, Lovas tanár úr és felesége mindent megtesznek azért, hogy jól érezzük magunkat.

Lehet, hogy egyeseknek nem tűnik vonzónak a turizmus, de ne felejtsük, aki nem próbálta, nem tudhatja, miről marad le! Nem biztos, hogy csak a diszkó és az ,,össznépi csujjogatás” jelenthet szórakozási lehetőséget! Nem feltétlenül az a jó, amit a tömeg tesz, amit a nagy átlag elvár!

Én sokat köszönhetek a túráknak. Jó néhány szombatot töltöttem el a természetben, gazdagodtam lelkiekben, szellemileg, sőt fizikailag is- bár ez kevésbé látható… Sokat jelentett az említett tanárok ösztönzése, szeretete. Ezek a kirándulások az érettségi után is sokszor eszembe fognak jutni. Ezúton köszönöm meg! S remélem, talán sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy ti túrázók legyetek. Ezt a hangulatot papíron visszaadni nem lehet, ezt tapasztalni kell! El kell menni. Ez az első lépés. Nem fogjátok megbánni!

Nagy Lajos